Rustsäter Valnötsodling

Rustsäter

Mangårdsbyggnaden på Rustsäter är från 1600-talet men gården har äldre rötter än så. Jonas Dahlstrand, har grävt djupt i arkiven och kartlagt såväl byggnadernas som brukarnas historia. Den anrika gården Rustsäter kan man följa genom historien ända från 1500-talet, då gården först dyker upp i källorna som en gård under Hellekis säteri.

Historian landar i nutiden där det ljusa stenhuset väcks till liv ur ett långvarigt förfall. Entreprenören Jonas Dahlstrand och hans familj köpte Rustsäter 2019 och började ett mångårigt byggnadsvårdsprojekt. Här sitter historien i väggarna, rent bokstavligt. Stenhuset är byggt efter det sena 1600-talets arkitektoniska ideal och har varit något av en karaktärsbyggnad under sina glansdagar.

Men Rustsäters historia genom sex sekler handlar inte bara om byggnader och mark utan också om de människor som bott och verkat på gården.
Gården har under större delen av sin historia varit ett frälsehemman. Tjänsten som rättare, ansvarig för jordbruket, har tillsatts av Hellekis säteri som Rustsäter var en del av till långt in på 1800-talet.

Genom arkivforskning har vi fått fram namnen på dem som levt på och av Rustsäter. Ett persongalleri ur historien med såväl biskopar som konstnärer och förbrytare träder fram ur rullorna. (Präster och brottslingar har som bekant en tendens att lämna fler berättelser efter sig i arkiven än ”vanligt folk”.) Under flera decennier på 1700-talet var det en kvinna som stod för ruljangsen på Rustsäter.

Ibland har rättarfamiljen flyttat igen efter ett år, ibland har samma familj skött gården i generationer.
Barn har fötts, sjukdomar har grasserat, gårdens grödor och djurbesättning har ändrats. Innovationer, epidemier, sociala förändringar, ekonomisk utveckling och politiska beslut har påverkat livet på Rustsäter. I uppgifterna ur arkiven anas inte bara gårdens, utan hela rikets historia. Från adelsvälde på 1500-talet till en modern industrination.

Ett stort lantbruk behövde pigor och drängar, så småningom statare och lantarbetare. I boken Rustsäter listas över 250 namn på människor med anknytning till Rustsäter under längre och kortare tid.
Mellan de biografiska uppgifterna finns anekdoter och noteringar från medier och litteratur. Trakten och gården har gjort stort intryck på såväl kung Fredrik I som blomsterkungen Carl von Linné. Ättlingarna till de ståtliga körsbärsträden som Linné noterade vid Rustsäter flankerar fortfarande gårdsplanen framför stenhuset

Epoker

  • 1500-talet. Anna f. Axelsdotter av Hällekisätten, medförde gården Rustsäter in i sitt gifte med Axel Posse. Efter hans bortgång 1553 förvaltade hon framgångsrikt hela deras godsinnehav från sina föräldrars sätesgård, Hellekis säteri på Kinnekulle. Anna Posse gick bort 1582.
  • 1600-talet. Jonas Scarinius föddes på Rustsäter 1616, han kom sedermera att bli biskop i Växjö. Familjen Scarinius bodde på Rustsäter från 1590-talet fram till 1640-talet. 1686 flyttade konstnärerna Aureller (far och son) in på Rustäster.
  • 1700-talet. Konstnärerna Aureller bodde och verkade på Rustsäter fram till 1750-talet. De har dekorerat många kyrkor i Västergötland, deras altartavla i närbelägna Medelplana är särskilt se värd. Under 1700-talets senare del förestås Rustsäter av Augusta Kullberg, hon skötte gården under en lång period om 37 år.
  • 1800-talet. Rättarna på gården kommer och går några stannar längre andra endast något eller några år. En mördare grips på Rustsäter 1822 och avrättas för sitt hemska dåd, historien är riktigt ruskig. Gården ingår 1873 i det nybildade Hellekis AB som sen blev en del av Skånska cement och sen Cementa.
  • 1900-talet. Rättaren Eriksson tog emot Lewi Pethrus sommaren 1915, här föddes iden på bibelstudieveckan i Pingströrelsen. 1969 flyttade den siste hyresgästen ut ur stenhuset och ett förfall tog sin start. 1978 kom Rustsäter i privat ägo och byggnaden räddades.
  • 2000-talet. Planer på en amfiteater i stenbrottet skrotades till sist av hänsyn till naturmiljön. 2019 blir Jonas Dahlstrand med sin familj ägare till Rustsäter stenhuset (arbetarbostaden är en separat fastighet). 2023 startas Rustsäter valnötsodling AB av Jonas Dahlstrand och 2024 utkom boken Rustsäter –historien om en rättargård på Kinnekulle.